On Prem vs SAAS voor je cybersecurity

Het leven zit vol met keuzes. Sommige keuzes hebben betrekking op de privésfeer, sommige keuzes hebben te maken met werk, soms zijn keuzes eenvoudig, soms zijn ze wat moeilijker. Een vraag die we bij primion Benelux vaak van onze klanten krijgen is: moeten we onze cybersecurity on-prem laten draaien of kiezen we toch voor SaaS?

Wat de uitkomst ook is, het is goed om de opties serieus te bekijken. De keuze voor on-prem vs SaaS is van diverse omstandigheden afhankelijk en dus voor ieder bedrijf verschillend, maar voor wie de beste mate van cybersecurity wil hebben, is er één sterke voorkeur. Maar laten we eerst wat dieper in de materie duiken, vooraleer we een conclusie trekken. Als het gaat om cybersecurity en de keuze tussen on-premises software en Software as a Service (SaaS) oplossingen, is het begrijpen van de verschillen cruciaal. On-premises software wordt meestal intern gehost en beheerd door een bedrijf, wat volledige controle biedt over de infrastructuur en applicaties. Dit niveau van controle kan voordelig zijn voor organisaties met specifieke nalevingsvereisten of degenen die hun systeem volledig willen aanpassen. Het betekent echter ook dat het bedrijf verantwoordelijk is voor het onderhoud, updates en de beveiliging van gegevens.

On prem vs SaaS - wat is het verschil

On-prem is de afkorting van ‘on-premises’, oftewel: lokaal geïnstalleerde en actieve software, die een bepaalde taak uitvoert. SaaS is de afkorting van ‘Software as a Service’, wat eigenlijk het tegenovergestelde is van on-premises, namelijk off-premises. Alle onderdelen zijn dan dus uit handen gegeven en vormen de verantwoordelijkheid van een derde partij. Dit zal doorgaans veiliger zijn en geeft een geruster gevoel.

Cybersecurity: uit handen geven of niet
In dit artikel willen we het onderscheid van deze twee vormen uitleggen op het gebied van cybersecurity. Wanneer kies je voor welke optie? En welke optie zouden wij aanraden?

De eigenschappen van on-prem
Wanneer je de cybersecurity on-prem uitvoert, betekent het dat alle software hiervoor op locatie (‘on-premises’) wordt gedraaid. Dit komt vaak neer op hoge aanschafkosten, zoals voor hardware waar de software op opereert, een ruimte voor de servers, een eigen competente IT-dienst (reken op minimaal een halve fte voor het beheer van de servers) en natuurlijk licenties van de software. En: je zult toch een onderhoudscontract willen afnemen, om er zeker van te zijn dat alles up-to-date blijft, dus helemaal eenmalig is het nooit. Maar: je hebt de volledige zelfstandigheid en alles blijft eigen beheer.

De eigenschappen van SaaS
Met cybersecurity op afstand zijn de eenmalige aanschafkosten veel lager. Bij een contract met de SaaS-verlener worden alle elementen voor een juiste cybersecurity op afstand uitgevoerd, waardoor je meer wordt ontzorgd. Je hebt geen grootschalige opstartkosten, maar komt er wel een tarief per gebruiker per periode om de hoek kijken. Maar zaken als de installatie, het beheer, onderhoud, serverkoeling en de juiste certificaten zijn allemaal iemand anders verantwoording. En als je het door een professionele partij laat uitvoeren (zoals Primion Benelux), hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je koopt dus een stukje zekerheid en gemak.

Aan de andere kant bieden SaaS-oplossingen een ander scala aan voordelen. Ze worden gehost op een platform van een derde partij, wat betekent dat het hosten, onderhouden en updaten de verantwoordelijkheid is van de serviceprovider. Dit kan een aanzienlijk voordeel zijn voor bedrijven die zich willen concentreren op hun kernactiviteiten in plaats van IT-onderhoud. SaaS biedt ook schaalbaarheid, waardoor gebruikers toegang hebben tot de nieuwste functies en functionaliteit via een eenvoudige webbrowser, zonder de noodzaak van kostbare en tijdrovende installaties.

Strengere cybersecurity: de NIS2 en ISO-certificaten
Over die certificaten moeten we het ook nog even hebben. Het is goed om te weten dat cybersecurity-software nog net dat tandje zwaarder weegt dan reguliere software. Wanneer je namelijk je beveiliging zelf wilt uitvoeren, moet je rekening houden met ISO-certificaten. Deze kwaliteitskeurmerken geven aan dat je de beveiliging goed op orde hebt, met oog voor de wet, vraag van klanten en de eigen richtlijnen van het bedrijf.

En dan is de NIS2 ook nog aanstaande: de Europese wetgeving op het gebied van cybersecurity. Het zou te ver gaan om helemaal in deze vernieuwde richtlijn te duiken, maar het is een strengere variant van de uit 2016 afkomstige ‘Network and Information Security’ en heeft als doel dat veiligheidsrisico’s nog beter in kaart worden gebracht en verder worden teruggedrongen, en de gevolgen van cyberincidenten worden beperkt. En dit is niet zomaar een richtlijn, maar het wordt in de toekomst zelfs een verplichting. De NIS2 is immers een wetgeving op het gebied van cybersecurity. Met SaaS ben je hier beter op voorbereid.

Wat kan primion Benelux doen?

Data security is een cruciale zorg voor zowel on-premises als SaaS-applicaties. Terwijl on-premises oplossingen een hogere mate van controle bieden over de beveiliging van gegevens, investeren SaaS-providers aanzienlijk in het waarborgen van de hoogste niveaus van bescherming voor klantgegevens. Ze maken vaak gebruik van de nieuwste technologie, versleuteling en nalevingsmaatregelen om gegevensbeveiliging en naleving van industriestandaarden te waarborgen. Een belangrijk verschil tussen on-premises en SaaS-oplossingen is het prijsmodel. On-premises software omvat doorgaans een aanzienlijke initiële investering in hardware, softwarelicenties en IT-resources, terwijl SaaS werkt op een abonnementsmodel met maandelijkse of jaarlijkse kosten. Dit kan kosteneffectiever zijn voor kleine tot middelgrote bedrijven, omdat ze alleen betalen voor de middelen die ze gebruiken.

Bij primion Benelux begrijpen we hoe belangrijk cybersecurity is voor bedrijven, en we bieden geavanceerde oplossingen om jouw bedrijf te beschermen tegen dreigingen. Een belangrijk aspect van cybersecurity is het kiezen van de juiste softwareoplossing voor jouw behoeften. Hierbij is het essentieel om het verschil te begrijpen tussen on-premise software en cloud-based Software as a Service (SaaS) oplossingen.

On-premise software verwijst naar software die fysiek wordt geïnstalleerd en gehost op de computerservers van het bedrijf zelf. Het biedt volledige controle over de data storage en privacy policy, maar vereist een robuuste IT-infrastructuur en de nodige onderhoudskosten. Daarentegen is een SaaS-oplossing cloud-based, wat betekent dat de software wordt gehost en beheerd door een externe provider. Hierdoor is er geen noodzaak voor interne servers en kunnen gebruikers eenvoudig toegang krijgen tot de software via internetverbindingen. Hoewel een SaaS-oplossing beperkter is in controle over data storage en privacy policy, biedt het aanzienlijke voordelen op het gebied van schaalbaarheid, flexibiliteit en automatische updates.

Samenvattend hangt de keuze tussen on-premises en SaaS-oplossingen af van de specifieke vereisten, middelen en voorkeuren van uw organisatie. Het is essentieel om zorgvuldig de voor- en nadelen van elke aanpak af te wegen en factoren zoals gegevensbeveiliging, controle, schaalbaarheid, kosten en naleving te overwegen om de beste beslissing voor uw bedrijf te nemen.

Bij primion Benelux bieden we zowel on-premise software als SaaS-oplossingen aan, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij de behoeften en voorkeuren van jouw organisatie. Onze cybersecurity experts staan klaar om je te adviseren over de beste aanpak en om op maat gemaakte SaaS-software te bieden die voldoet aan de hoogste normen voor gegevensbescherming en beveiliging. Of je nu kiest voor een on-premise oplossing of voor een cloud-based SaaS-software, we zorgen ervoor dat jouw bedrijf optimaal beveiligd is tegen cyberdreigingen.

Primion Benelux is in beide scenario’s graag tot hulp. Van een gedetailleerd plan per organisatie inclusief bijbehorende kosten voor on prem vs saas, security management of de uitvoering van cybersecurity op afstand, óf assistentie bij het opstarten van een eigen programma, primion Benelux is er voor je. Op afstand of dichtbij!

Neem contact met ons op!

to top

Of creëer een terugbelverzoek

close